Författarna


Två bröder skriver deckare tillsammans

Två bröder skriver deckare tillsammans. Startpunkten var storebror Hasses död hösten 2007. Han var antikhandlare på Södermalm i Stockholm, en mångsysslare och levnadskonstnär. Huvudpersonen, kommissarie Hans Hjalmar Lund, lånar drag från Hasse.

Gösta Emtestam

är familjeterapeut, socionom och  konsult inom familjerätt med mottagning på Södermalm. Han har skrivit tre forskningsrapporter varav en magisteruppsats i socialt arbete.

Gösta skrev tillsammans med Agnetha Svensson boken ”Vårdnads-, boende- och umgängesutredningar” (2014 andra upplagan) utgiven av Norstedts Juridik. Den boken hittar du på Adlibris: HÄR.

Lennart Emtestam

är professor och läkare, verksam med sjukvård, undervisning och forskning på Karolinskas hudklinik i Stockholm. Han har publicerat ett hundratal vetenskapliga artiklar, lärobokskapitel mm om hudens sjukdomar.

Lennart skrev boken ”Huden – rynkor veck prickar” (2009) utgiven av Gothia Förlag. Den boken hittar du på Bokus: HÄR.

Skrivarlyan

Arbetet inleddes för några år sedan på Ceylon, inte ön utanför Indien, utan i ett litet sommartorp mellan Gnarp och Sörfjärden i Hälsingland. En radioreparatör med smeknamnet Ceylon hyrde tidigare huset. Bröderna skriver för skrivandets egen skull, också ett lustfyllt bearbetande av minnen från storebroderns leverne.

Nobelpriset

Koppling till Nobelpriset: bröderna är uppväxta på Södermalm i Stockholm. Somrarna tillbringade de i Sorunda söder om Stockholm. Granne var författaren Moa Martinson som blev förtjust i deras pappa Gusten. Pappan avled hastigt när bröderna var 17, 14 år och 11 år gamla. Moa Martinsons son Olle fick det senare ihop det med brödernas mamma Tyra. Moa Martinson var i många år gift med författaren Harry Martinson som 1974 tilldelades Nobelpriset i litteratur.